Wednesday, September 21, 2011

Parah

 Semakin hari mama semakin cuba pelbagai petua 
nak bagi mika takmau langsung isap puting...
Papa dah cuba gunting puting mika tu..
dia isap juga...

Try letak kumbang palsu dia tak takut
Try letak kumbang hidup kat puting dia..
haaa yang ni hampir berkesan..
dia takut rupanya binatang gerak-gerak kat puting dia..

Nampaknya waktu siang kena la mama cari kumbang kecik yang hidup letak kat puting dia..
dia nampak je terus..."eeeeeeeeee"eeeeeeee
sebab dia geli...


Tapi cuma malam nak tido la.. kalau takde dia meraung dan takleh tido..
maka terpaksa gak bagi...

Tapi tengokla keadaanya ni di bawah ni...





 
Jumpa 2 puting dua-dua diisapnya... bertuah punya anak....

selalunya memang simpan  spare kat umah tap tak bagila  tunjuk dia
tah camana  dia  terjumpa...
bila isap  dua-dua tudengan bangganya dia tunjuk kat mama...
Hahahaa macam-macam la perangai ko mika....



Siang  hari memang kalau boleh sorok putingb ni dari dia
kadang dia leka dia lupa...
nak tido je la meraung...

ADA  sesiapa yang ada PETUA  meh  share sini... camana nak bagi anak tanggal puting ni??? huhu

16 bebelan kawanku:

bonda dadif aka akish said...

punye la tunjuk perasaan...

eda..memule pisahkan tuh..memalam hari mmg la kene bertabah skit...

cam kite seminggu 2 owhhh baru leh tenteram tdo..kalu dia cam nak start mengarok cr puting..cpt2 igtkan balik ape yg buat dia tamo puting...
tryla..

=)

cume telinge dan hati kene kental sikit la...

eima said...

Fahim still isap lagi ...hehehe
mls la nk tanggalkan ..biar la die ... kesian + aku rimas klu die tak isap puting ngaruk je ...

cuma Fahim dah kurang la ... klu ade org die tak isap sbb malu ... pegi jln ke .. kat skool ke ... cuma kat umah ngan nk tido wajib la

abah khalisha said...

aahahaa..sama mcm anak abah..tp Nur Iman kt nusery dia tk hisap puting tp bila kat rumah + nak tido mesti kena hisap..ni umur nak msk 2 thn bulan 11 ni ingat nak gunting depan puting tu..hehe

kakyong said...

Fikri & Anis dulu pun mcm ni jugak.. fikri umur 3 tahun lebih baru berjaya buang poting dia.. Anis pulak masa umur 2 tahun lebih...

kakyong xde petua.. cuma usaha yg berterusan jer..

kdg2 buat2 lupa puting tertinggal kat rumah.. , letak di tempat yg dia tak nampak.. yg pasti cuba ajer lah trial n error apa2 yg boleh buat dia lupa dgn puting dia..

'bukan kerja 1-2 hari utk buang poting anak ni... cuma kena sabar jer lah, bila anak mula meraung/melalak sbb x dpt puting..

selamat berjaya eida..

yatie chomeyl said...

kalau ckp puting tu kucing dah ambik ok tak?

'idun sa'idun said...

Anak saya si Qiqie tu dulu pon susah gak nak bagi dia stop hisap puting.. Org kata kalau anak hisap puting lama2 nanti jadi jongang.. Saya pon takut gak, tanak la jadi cenggitu kan..

Satu hari saya sorok je puting Qiqie tu.. Letak kat dlm tupperware kecik pastu saya sorok kat atas rak dapur..Saya cakap kat dia puting dah hilang.. Menangis gak dia, satu rmh dia suruh saya cari putingnya.. Saya ni pon berlakonlah dok cari tapi tak jumpa2.. hehehe

Dia ni lg pandai ropanya.. Suruh pulak kitorg gi beli puting baru kat kedai. Tapi saya sengaja bwk dia ke kedai yg xde jual puting yg dia nak tu.. Dia ni pulak jenis cerewet, satu jenama puting ni je yg dia nak.. Jenama lain tanak.. Saya ckp kat dia, out of stock.. dah abis kat kedai.. Takde jual lagi dah.. hehehe Cuma masa dia nangis nak puting tu saya kena kuatkan semangat skit.. Jgn mudah cair.. Kena pujuk dan bagi dia lupa pasal puting tu..

Entah mcm mana dah hari2 tak dapat puting tetiba dia boleh terlupa lak..Pastu terus stop dan tak tanya lgsg pasal puting tu.. hehehe Alhamdulillah..

ch@ said...

dh mcm xmen volverin aunty tgk mikhail ni. geram betul tak dapat cubit pipi dia time dtg hari tu. eee, dak ni tau.

mummysyafie said...

anak saya umur 7 tahun baru buang puting. takde petua apa..just that dier dah besar so malu sendiri.

skrg ni si adik plak..5 tahun pun masih hisap puting, masalahnya bila nak tido la..kalau takde puting macam tak bleh nak lena plak

Heartilyina said...

ihsan plak ritu struggle nk berhentikan susu badan sbb dh 2 tahun. tp kami amik masa 3 bln jugak. slow n steady. tp awal2 tu mmg struggle jugak n tensen. tp lama2 pelan2 dia pn dh biasa mlm2 xkisah dh xdpt nenen skrg ni. kami buat berperingkat2. buat masa keadaan kt rmh stabil apa semua xde big changes n xde org luar supaya xde cmpur tgn. alhamdulillah skrg dh berjaya. mika pn sama la tu dgn putingnya hihi. gud luck mika!

noor said...

hahahahha cute skali 2 mika isap..nih memang pengisap tegar nih

Fieza79 said...

mmg susah nak bagi anak tgl puting ni...ikut situasi jgk...tkpe la pelan2..lama2 nnt dh jemu dia tanggal sendiri huhuu!

ajumohit said...

Anak Aju dulu letak cili SOS, tp bila najwa gigit puting tu then dia isap dpt angin je, terus taknak dah pastu hihi, puting dah bocor mmg tak best bile diisap

Intan & The Boys said...

ida, kita kecik2 ibu ayah kita sapu cat dan sos cili kat puting. terus tak isap botol...hehe.

kita pon risau tau ida. jaz sama cam mika takmo lepas puting. malam2 sure carik puting dia. adeh~

Diamilikku said...

akak dgr petua letak apa ntah ehh kat puting yang rasa pahit2 tu..bila dia hisap rasa pahit...alahai akak tak ingat la eida

fuadnis said...

nis rase kalu nak pisah puting samala cam kita nak pisah nyusu badan kan..buat mcm nisla...anak2 nis tak isap puting tapi ms ukail dl..ms nak pisahkan susu badan..mk mntua suh buh/calit akar seruntung(getahnye) kat puting badankita.tiap kali die nk isap,tiap kali tu kene standby dlm poket akar seruntung tu..calit kat puting bila die nak isap jee...mmg bkesan..sbb benda tu amatla pahit..smpai satu tahap bleh nak tmuntah..keh keh...tapi yg penting selamat....

perlu diingatkan..jgn kena jari kite lak..kang kite lak tak lalu nak makan..hehe....

Lelord said...

dulu ms nak bg najlaa xmo isap puting mama gtau ada ulat gonggok kat puting tu....uwaaaa pandai lak dia soh basuh
pastu selalu gak tunjuk kat da puting yg mmg dah lama kan cam kotor sket bila dia nmpak kotor dia buang dlm bakul the mama ckp najlaa dh buang puting soxleh isap lagi tak lama pastu mmg x isap dah

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah