Saturday, November 5, 2011

Ayam masak Ungkep


Ayam masak ungkep... penah dengar  tak? aku google resepi  ni dari  internet... sebelum ni aku penah makan kat  umah  cousin..aku tak penah tryya memasakn...ternyata sedap masakkan  ni.. ni 1st time aku cuba..... so yummy......



senang pun senang nak masak...





Ni RESEPInya..

Bahan-bahan
  • 500g ayam - dipotong kecil
  • *3-4 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *2 sudu makan ketumbar
  • *1 sudu makan jintan putih
  • *1-2cm kunyit hidup
  • *1cm halia
  • *5-6 bijik cili padi - jika ingin ungkep pedas
  • 2 ketul bunga lawang  (nak wangi)
  • 2 batang serai - ketuk. kali nih blend@tumbuk jerk skali
  • sedikit air asam jawa@ sekeping asam keping
  • garam
  • air
Cara-cara
  • tumbuk@blend bahan yg bertanda *.
  • panaskan minyak. tumis bahan tumbuk dan juga serai hingga pecah minyak.
  • masukkan ayam. tambahkan air sedikit. tutup piyuk@koli. masak hingga ayam masak.
  • masukkan air asam jawa@asam keping dan juga garam. jika suka leh letak serbuk perisa.
  • bila dh agak kering tutup api. hidangkan ngan nasi putih panas.

 menu  simple je.  2 lauk..


 
 AYAM MASAK UNGKEP  READY TERHIDANG



Sayur campur  masak  Sos Tiram



makan  sambil bersuap... berselera mika makan...  hubby puasa ..kami 2 beranak je makan...

ESOK dah raya..masak menu raya lak..huwaa sedih  raya di perantauan


ada sape nak try resepi ni cubala....



5 bebelan kawanku:

ajumohit said...

Suami Aju pon pose today, bini dia tak pose hihi, rajin Eda masak, kul 6 ptg ni balik pahang, ni hubby keje lagi...sedap nmpk ayam ungkep ni

Zefa NorAsmara said...

Selamat hari raya aidiladha buat mama mika sekeluarga.. :D

fiezah91 said...

ayam masak ungkep sedap. hehe

AkuPenulis said...

1st time dgr resepi ungkep ni..
nak try, tp banyak bahan2 takde dekat sini..
nanti, cuba try bila blk malaysia nanti :)

Zura said...

senangnye..mcm campak2 je resepi dia..hehe

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah