Thursday, January 12, 2012

Jangan berlebih-lebihan luahan di FB!


Tak kata orang lain la.. akupun kdg2 sama
tanpe disedari kadang-kadang meluah apa yg di rasa di status FB
tp takla keterlaluan lg setakat ni aku rasa..
memang kadang-kadang di luar kawalan sekiranya emosi mengawal perasaan


tapi ragam manusia macam-macam kan
kalau seharian kita baca
mcm2 la kita tau...

ada sesetengah tu update apa saje yang sedang di lakukan
pegi sana la sinun la.. nak tido la.. nak makan la
apa saje la diluah

bak kata uztaz Azhar Idrus ni




Tak kurang Status yang menunjuk-nunjuk atau meriakkan diri ada itu dan ini..
sedar atau tidak penulis tersebut sebenarnya ianya berlaku
yang mana leh mendatangkan meluat pada orang lain yg membacanya... 
haha agaknya la..
ini tafsiran aku sendiri

Tak kurang jugak membuat status yang Perli memperli...
mebuat punca gaduh atau membuat status tidak puas hati.. 
yang mana makin lama boleh mendatangkan mudarat.. hmm macam2la.


Tapi yerla tak semua kearah TIDAK baik
ada juga yang bijak menggunakan medium Fb kearah kebaikan
contohnya share ilmu-ilmu yang sepatutnya atau apa2 pengetahuan untuk kebaikan bersama


senang kata Manusia diberikan AKAL yang paling berharga.. Antara bijak atau tidak untuk mengplikasikannya..  Tepuk dada tanyala minda....

8 bebelan kawanku:

Zana Adieyza said...

bagus nasihat ustaz tu kan.. semoga kita semua lebih berhati2 dgn status yg kita nak letak kat fb..

ajumohit said...

Betul tu eda, malu pon ye sbb mdedahkan aib sendiri kan

Nens Collection said...

betul tu..saya jarang2 tulis satatus fb,takut dh jd tebiat plak..tp suka baca status org..hehe

ch@ said...

sebab tu la, skrg ni nak buka FB pun dah maleh. taip status mcm tulis diary. ooohhhooo.

eT said...

kdg tu hal rumah tangga pon nk isu...adoii

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

yup ada pro n cont FB ni
x dinafikan byk buruk dr baiknya FB ni..boleh wat addict..hehe

eija pun jarang sgt update status kat FB, tp addict dgn contest di FB la pulak. Kalau dulu lg teruk addict ngan games di FB..

Athirah Rosli said...

haha..btul. suma bende nk cite kt fb. sye perasan ad sesetengah tu yg good2 je nk letk. klu xnak nampak riak sgt, die g etak alhamdulillah kat depan.
1. alhamdulillah, kenyang @tuttifruti/ secretrcp/ kennyrgr
2. alhamdulillah, stkat ni dekan lagi
hikhik.
(da lupe bile last post status pasal xtvt harian sye).lain la ade org tag gamba ke ape..

Masya said...

setuju sangat... saya pun kdg2 emosi jgk buat staus kat fb hihihihi....

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah