Thursday, May 24, 2012

Agar-agar Santan gula melaka

 Selalu mak yang buat...
aku tinggal nak makan je....
Tapi bila giliran aku jadi mak...
kena buat pulak la untuk anak...
ahahahha padahal tekak sendiri yang nak makan
ni la bila mak berjauhan.. 
berdikari la ko nak makan apa yang rasa nak makan


Meh kita try buat sendiri...

Resepinya:

10g serbuk agar-agar (1 paket agar-agar)
1seketul gula melaka
1/4 cawan gula putih
1150 ml air (1100ml)
1/2 biji kelapa (perah 2 cawan santan
1 biji telur dipukul dengan santan tadi
secubit garam
1 helai daun pandan

Cara-cara
Masak air dengan agar-agar sampai larut 
masukkan gula dan daun pandan
bila gula sudah larut Kecilkan api
kemudian tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga mendidih
Tuang kedalam acuan yang anda suka
Sejukkan baru di didinginkan dalam peti sejuk.



 ni agar-agar saya,.... saje nak guna bekas baru beli.. hahah nak bg nampak cun




 layer santan terlebih pulak sebab aku terletak 2 biji telur.. mak kata sebiji pun dah cukup untuk sukatan 1 paket agar-agar.. takpe ni cubaan kali pertama...


bila sejuk memang yummy............. sedap je lalu kat tekak.. heheheh


selamat mencuba...

6 bebelan kawanku:

eima said...

caranye cam senang tp tatau la tgn keras aku ni menjadi ke tak klu cuba

LYAfrina said...

mkn time sejuk sedap ni..

Masya said...

kalau makan masa cuaca panas mesti sedappkan.. lagi² masukkan dalam peti sejuk dulu..

Diamilikku said...

Ehem ehem.....apa perkembangan cerita yg satu itu....akak punya phone problem hari tu hilang nombor ida...moga semuanya selamat hingga ke akhirnya...take care okay

Aleyn said...

Suka sangat jely yang ader telur cam ni....nak try buat la nanti

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

w/pun tgk time tgh malam tetap terliur tau...

nnti nak try buat la, tp nnti tu x tau la bila...hehhee, simpan jerk resipi ni dulu...hehe

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah