Selalu mak yang buat...
aku tinggal nak makan je....
Tapi bila giliran aku jadi mak...
kena buat pulak la untuk anak...
ahahahha padahal tekak sendiri yang nak makan
ni la bila mak berjauhan..
berdikari la ko nak makan apa yang rasa nak makan
Meh kita try buat sendiri...
Resepinya:
10g serbuk agar-agar (1 paket agar-agar)
1seketul gula melaka
1/4 cawan gula putih
1150 ml air (1100ml)
1/2 biji kelapa (perah 2 cawan santan
1 biji telur dipukul dengan santan tadi
secubit garam
1 helai daun pandan
Cara-cara
Masak air dengan agar-agar sampai larut
masukkan gula dan daun pandan
bila gula sudah larut Kecilkan api
kemudian tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga mendidih
Tuang kedalam acuan yang anda suka
Sejukkan baru di didinginkan dalam peti sejuk.
ni agar-agar saya,.... saje nak guna bekas baru beli.. hahah nak bg nampak cun
layer santan terlebih pulak sebab aku terletak 2 biji telur.. mak kata sebiji pun dah cukup untuk sukatan 1 paket agar-agar.. takpe ni cubaan kali pertama...
bila sejuk memang yummy............. sedap je lalu kat tekak.. heheheh
selamat mencuba...
Post a Comment
6 bebelan kawanku:
caranye cam senang tp tatau la tgn keras aku ni menjadi ke tak klu cuba
mkn time sejuk sedap ni..
kalau makan masa cuaca panas mesti sedappkan.. lagi² masukkan dalam peti sejuk dulu..
Ehem ehem.....apa perkembangan cerita yg satu itu....akak punya phone problem hari tu hilang nombor ida...moga semuanya selamat hingga ke akhirnya...take care okay
Suka sangat jely yang ader telur cam ni....nak try buat la nanti
w/pun tgk time tgh malam tetap terliur tau...
nnti nak try buat la, tp nnti tu x tau la bila...hehhee, simpan jerk resipi ni dulu...hehe