Thursday, July 26, 2012

Teringin Juga!!! My Caramel.....

 Tengok entry kawan-kawan buat caramel, membuatkan tekak mak buyong teringin sangat-sangat.... Nak beli rasa tak best sebab penah beli bau telur kuat dan hanyir... so kali ni adalah 1st trial i nak buat sendiri.. sedap tak sedap belakang kira kalau dah sendiri buat kan.. hihihi


Memula buat gula hangus dulu...
Panaskan 5 sudu gula dan satu sudu air...
masak api kecik sampai gula jadi keperangan.. nampak jhangus la baru cun.. hihi







 dah cair tapi tak hitammm.. tak puas hati.. masak lg sampai hitam.. hahaaa


 Ha amikk bila dah mula perang n hitam baru hati gumbira....




 Untuk caramel pla...

telur 5 biji
susu cair 1 tin,
Air setengah cawan
5 sudu besar gula
i sudu besar esen vanilla
sehelai daun pandan yang di koyak-koyakkan( bg hilang bau telur)

Kacau semua bahan tu.. jgn terlebih kacau nanti kalau kembang tak cun.. tp aku terlebih plak.. hahah
kacau ngan daun pandan biar bau dia harum sket..
then tapis sebelum masukkan dalam loyang yang ada gula hangus tadi...


 Nah dah masuk dalam pengukus....


 Hampir masak... kukus selama 30-45 minit..



 Tadaaaa dah di angkat....

sejukkan dalam peti sebelum kuarkan dari loyang...



 Ginila rupanya my 1st trial Puding caramel.. tak berapa cun.. sebab ada sarang sket2.. haha takpe boleh diperbaiki lagi




 makan sejuk2.. aduhaii nyaman tekak....

nipis sebab loyang ku lebar...lepas ni nak try buat tebal sket
alhamdulillah rasanya sedap.. ahha puji diri sendiri.. yang penting tak berbau telur sangat sebab aku kacau ngan daun pandan...

rupanya senang sangat buat caramel ni... lain kali nak try kek gula hangus lak....



pregnant kali ni kalau mengidam apa2 suka buat sendiri.. yang mana mampu buat la... huhuhu apa lg nak try ek...?? hihi

9 bebelan kawanku:

KhaiRin : anies said...

ni yg tetiba rs nk buat ni ;-)

Mrs.Ira said...

arghhh..nak buat jugaklh ;p

eima said...

anak pompuan tu .. sbb aku dlu ngandung alisha asek la nk masak je ... ni kebetulan tau bkn dibaut2 sbb aku kan tak scan jantina nk surprise....

Ibu Lala said...

menarik tu ida. saya tak berminat nak buat sebab kalau buat nanti ai sorang je yang makan. copy resepi ek.

Saya Disini said...

rjinye

Nad @ MamaZN said...

yeay, mekaseh kak sbb tunjuk step by step ;)

part paling saya risau - kalau gula tu hangus jadik pahit, huhu! cane?

pastu selama ni saya igt puding karamel ni bakar, rupenye kukus, mmg nak try ar nnt!

:)

lelamaisara said...

sedapnye..nak buat jugak la....

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam.Mmg sedap mkn caramel sejukkkkk.

Ala,syiannya jgn ngidam telur ikan mayung dah la ya....sbb ssh nk jumpa klu bkn musimnya

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

wah nak cuba jugak la nanti..
senang jerk masak dia sbnrnya

mmg nmpk sgt mabeles ..:)

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah