Thursday, September 3, 2009

Susu Ibu...

Nak citer sikit pasal breastfeed mika ni... masa beberapa jam selepas melahirkan mika nurse dah hantar mika kat aku tuk bg susu.. aku mmg tak reti n kekok sgt2 time tu... masa tu keadaan aku terlantar, ubat bius tak abis lg.. kepala pun ding dong ding dong lalok ubat... nurse ajar aku n di tenyeh2 gak mulut mika kat puting... masalahnya masa tu susu sgtla tak ada.. aku kesian sgt tgk mika lapar.. aku cuba mcm2.. mak siap tolong urut2kan breast bg susu cepat ada... 1 lg masalah pulak puting pendek.. agak sukar mika nak isap.. aku kena tekan ngan tangan bg masuk mulut dia.. kira dapat la juga... 2-3 hari keadaan mcm tu.. aku kesian sgt tengok mika tak kenyang... then 1 hari nurse suggestkan alat untuk senang mika isap..

ni la alat bantuan puting tuk mika isap susu.. brand medela.. baru la senang sket....dia mula pandai isap.. tp kan mika ni ngalahkan dah ada gigi.. kadang2 dia isap sampai nak berair mata aku.. tahankan jugak.. dia ketap ngan gusi dia.. mak aihhh ngilu sampai ke telinga rasa.. mak kata budak lelaki mmg mcm tu.. ada penah sekali berdarah puting dia isap.. huhu terkejut aku ... sejak tu aku mula mengepam susu....tp kdg2 bg gak dia breastfeed terus dr aku...

Bila bab pam susu ni, penah aku give up.. bila tekan2 dapat 2-3 sudu je... penah aku ngan hubby give up awal2 dulu susu takde sampai kami beli susu formula tp tak bg pun kat mika just standby kalau dia lapar n susu takde..pastu aku mula la search pemakanan apa yg boleh menambahkan susu.. makan lobak putihla, sawi la, minum susu la.. mcm2 la.. masa tu baru la mula banyak...

ni hasil memula dulu.. kira dapat banyak ni dah bangga sangat la.. susah ooo.. mika lak dengan syoknya sedut tanpa bersusah payah nak bertarung ngan aku paksa isap puting tu.. hehhehe.. dia punya perangai lak.. kalau susu tak dapat2 di sedut mula la mengamuk ngan meraung.. huhu

then bertambah lagi.. kira dah happy bila susu banyak anak pun kenyang...



dan makin lama makin banyak.. penah sekali lebih dari 4oz.. bangga sesangat.. yang penting aku nak mika kenyang dan dapat khasiat susu ibu..


wah laju je dia minum dr botol.. kalau suh isap puting 2-3minit je nak pastu diluahnya.. dah biasa dapat kat botol laju suh isap sendiri dia malas ler... aduhai anak aku nih...

mata pejam pun leh isap susu ek..... sampai time je aku mesti bangunkan dia bg gak susu.. susu ibu ni perisai imun badan anak untuk halang penyakit2.. camtula yg aku tau

MASALAH aku sekarang ni.. susu kadang2 BANYAK.. tp kadang2 SURUT.. 2 hari ni sekali pam pun baru leh dapat 2oz atau 3oz jek.... adoi sgt kecewa.. azam aku nak bg mika susu badan ni selama mana boleh...

Sape2 ada petua untuk MEMPERBANYAKAN SUSU BADAN sila share yerk.. sgt2 berazam nak bg gak susu badan kat mika.. huhu


Bila dah kenyang dia tersadai la kekenyangan n tak meragam... tido ngan lenanya...

8 bebelan kawanku:

Diamilikku said...

kak su difahamkan..selain pam..baby kena minum direct dari badan..baru manggalakkan penghasilan susu..kalau eida pam kan aje..nanti lepas dah habis pantang lagi susu kurang...sebab rembesan cecair dari mulut baby macam baja menyuburkan susu...hehehhehe..so pam just untuk simpanan..tapi kalau mika nak minum terus bagi dari badan...kak su dulu masa alesha memang tak menyusu badan..sebab masalah mcm ida la..niple pendek...dah tu duk pam..cukup 30 hari susu kontang....kali ni kak su memang berazam nak breast feed jugak

@e_da said...

kak su thanx 4 the info.. lepas ni ida kerapkan direct bf pada mika.. tp dia ni masalah sket.. lambat dpt susu sampai kat mulut dia mula la mengamuk.. hihihi kena paksa gak la gayanya...

shi3la said...

setahu sayer baby better isap dari badan kiter jerk..diyer akan feel better lam dakapan ibu..kasih sayang lebih erat ..

salam kenal yerk..kiter xchange link ok..

salam ramadhan juger..

lin said...

awak boleh refer my other blog utk petua bykkan susu ibu..good luck!

~ As ~ said...

kalau u ada dengan baby, jgn biasakan bagi baby minum dari botol, nnt kena nipple confusion...terus tak nak direct...

@e_da said...

sheila betul tu... dlm dakapan dia lbh mesra tp dia taknak isap bila puting pendek sedut2 tak dapt.. sy paksa gak dia... salam kenal ye.. thanx ke sini..

lin... thanx nti sy tengok...


as.. dia leh rasa dua2 tu.. tp nak sedut lama2 tak dapat tu yg dia tak naknya.. tp sy paksa gak... try my best... thanx ya

chugie said...

ida,
petua lainnye, amalkan makan pucuk pegaga.. n lagi satu awak pun bleh minum susu anmum, sesuai untuk wanita yang breasfeed kan baby..

selamat mencuba ya!

eima said...

wahhh mika waktu baby ..comey sgt...

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah