Wednesday, January 12, 2011

Taska Kurang Ajar???????????????

apa komen u oll's sebagai ibu bila melihat gambar-gambar ni.....?????




rata-rata muka mereka ditutup kan.. apa helah mereka???


yang aku tak boleh tahan tengok gambo ni... geramnyaaaaaaaaaaaaaaaaa..


ni BUKAN taska anak saya ya... semua gambar ni dapat dari email from hubby dan pengirimnya minta pandangan...


email dari pengirim...

Salam.
Apa perasaan anda bila lihat gambar2 ini? Need your advise what to do further. Berlaku kepada anak saya dan anak2 lain yg sy tak berapa kenal parent diaorang. Rasa mcm nak tunggu depan taska tu dan bgtau semua parent yg hantar anak ke situ. Kami dah tanya seorg kawan PDRM secara informal. Dia kata takboleh nak report sebab tidak menyebabkan kematian atau kecederaan. ''Dah tu, nak tunggu ada yang mati dulu ke baru boleh buat report.." ???

Lokasi Taska : Sri Kembangan - Selangor.

Please advise dan pertolongan anda amat dihargai. Terima kasih.


Maaf pada semua yang bertanya DIMANA DAN NAMA TASKA ni.. SAYA TEKANKAN SIKIT DI SINI BAHAWA... SAYA DAPAT INFO NI DARI EMAIL YANG TELAH DIFORWARDKAN... MAKA SAYA TAK DAPAT KESAN JEJAK SIAPA PENGIRIMNYA.. HARAP MAKLUM YA

**** hati ni mula la nak spotcheck taska anak sendiri.. walaupun yakin tapi risau tu tetap ada kan.... *******


kepada sesiapa yang ingin share entry ni di blog mereka saya benarkan.. sebab saya pun dapat dari email.. dan benda ni juga perlu di ambil perhatian untuk kebaikan semua pihak...


JAWAPAN TASKA MANA TELAH TERJAWAB....... LIHAT ENTRY INI

77 bebelan kawanku:

WANNY said...

kalau la budak2 tu lemas dan KO? apa cer??? time tu baru bleh ambil tindakan??? ramai2 la mak bapak complen kat taska demi keselamatan anak2. jgn tunggu dah jadi kes baru nak bertindak.

ciK mOt ©™ said...

lor, samalah plak...kita pun ada dapat email gini...
sedih kan bila jadi gini...
semalam adalah terbaca kat satu blog ni ada anak sepupu dia meninggal sebab lemas meniarap kat taska...huwaaa...

mama mika, entry kita cam gini akan kuar jam 11...

Mieja@Amiizaa2001 said...

mama, kenapa pengasuh tu tutup bantal kat muka baby yg tidor tu....boleh lemas :(:( mcm anak kazen kmieja:(:(

Pergilah spotcheck....rata-rata nesery yg berharga rm200-rm300 semua tidor bergelimpangan macam tu....kmieja dah pernah survey hampir semua nesery kat area sri kembangan tidor macam tu, end up tk jadi hantar tk sanggup :( itu belum makan minumnya...

sorry kalau ayat-ayat kmieja nie merisaukan....tp memang itu kenyataan yg kmieja tgk sendiri .....:(

bizzonline said...

sume muke tertutup,mau x lemas bdk2 tu..
ape nk jd la nursery2 skang.

ch@ said...

tutup muka sebab nak bagi dorang tidur? pergh, lain la kalau dorang tutup muka secara sendiri, tapiii nmpknya mmg sengaja ditutup mukanya.

alahaiii sedih tengok dorang tidur macam ni. buat soal siasat tak boleh ke? soal siasat dgn taska tu.

MrS. F!zA said...

kita ni hari2 tk sng keje asyik duk memeikir keadaan anak je..susah hati kalo pengasuh tk amik peduli ni..haihh mtk anak kita selamat dr malapetaka buruk sewaktu di bwh jagaan diorg kan..aminn

haihh yg kecik kt bwh tu kesian tgk tido tertutup hidung.. kalo dh pndai alihkan tk pela

Siti Safiyyah said...

kenape dieorg letak tuala kat muke budak2 tu?? tak paham..

n!da said...

ish3. kesiannye.
baby tu pn kene totop muke.
xde akai ka dorang nih?

polis salu camtu.
da jadi baru nk buat.

bukan nk prevent bende tu sblm berlaku.

Gieyana said...

mmg sengaja letak kain camtu utk kasi budak2 tue tido dgn lena la kot kan! ishh..mmg x patut ler buat camtu...hrp2 anak ai pon bb sitter x buat camni la..huhu

eima said...

kesian kan .. takut nye nk hantar fahim kat taska ... hantar rumah org pun aku dah takut ..kejap2 aku call ... sbb aku risau ....

ciK mOt ©™ said...

sedih kan...kat taska lama anak2 saya pun ginilah jadi...sebab tu kami blah...tukar taska...huwaa...riso tul ada anak kecik nak anto taska...sebab derang tak leh manage theirself lagi ....nangis dah ni...

noor said...

ya allah kesiannya..
naperlah main ttp2 muka
nk bg tido pun jgnler cara gini
nih kena report kat kementerian wanita nih

EiJa ZaQuaN said...

ini yg wat risau nak hantar anak g taska..alhamdullillah family sndiri masih sanggup nak jaga..

huh..x sanggupnya tgk pic ni..kalo terjd kat anak kita sndiri..rasanya dia tutup muka supaya bdk2 ni kununnya dpt tido lama..iye la xnmpk byg kan..tp if lemas la bdk2 ni msti masing2 xnk bertanggungjawab..

mmg patut ditegur pihak taska ni..

AyuArjuna BiGoshh said...

ni kurang hajar ni.............melampau betul..........................gerammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.....bodoh punya manusia....kalau nak jaga anak org sebab duit tak payah bukaklah.......................gerammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...gerammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

IdaShah said...

geram dan sedih. tetiba teringat anak walopun antar kat babysiter..

dulu aku penah sewa bilik kat sebuah nursery..mmg gini keadaan nya kena paksa tido. dan dgr kabarnya diorang bg ubat tido kat budak2.secara logiknya takan lah berbelas-belas bdk tu boleh tido serentak

Diamilikku said...

sebab tu la akak lebih rela biarkan budak2 tu di umah baby sitter yang sah2 jaga diorang berdua je....lagi selamat....huhuhuhu

nora said...

salam...erm....ari tu dok survey nursery utk baby..pegi time lunch..sume tido cam tu..so,i mmg x sampai hati tgk bebudak tido cam tu...atas toto nipis je..last2x hantar je kat nursery tpt keje i...memasing tido kat atas katil budak...puas hati :)

bun_nee said...

bahaya ni.. kena check betol-betol tu la takut nak hantar anak taska

Nad @ MamaZakwan said...

eda, katne ni?
ya Allah...camni ke diorg pegang amanah mak bapak budak2 tu??

duit bulan2 bayor, tp jaga nya tak semenggah!

ksiannye kat bebudak tu...sedih tgk diorg!

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

ya allah
apa ler kes nyer sampai nursery tu pi tutup sumer muka bebudak tu time tido..kalau ler berlaku kejadian lemas..tak ke naya kat bebudak tu..alahai..yg paling tak tahan, bayi pun buat mcm tu...kenapa erk? perlu ke nak tutup2 muka bebudak tu.....

Em's Family said...

i sedih bile tengok bende macam ni berlaku.. kalau kat Malaysia itulah, selagi orang tak mati, selagi tu tak ade tindakan susulan.. bebudak ni bukan tau ape, sebab siang, so nak bagi derang gelap.. ape point nak bukak taska kalau tak dapat nak control kerenah budak? hope parents kat taska ni buat sesuatu..

CatlinaFly said...

ya allah..budak dah besar takpelah diorg leh alihkan bantal or sselimut kalau rasa lemas.kalau budak bwh setahun, apa diorg tahu?letak bantal lagi tu!giler ke hapa?

Cik Puan*PIE said...

sakit atiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....tu yg ditutp muka..yg dibedung ketat2 pstu ditelangkupkan ada jugak..smpai skang nyesal xamik gmbo...tp kalau amik gmbo pun, buat repot mcm yg polis tu ckplah, xbole buat repot selagi xde kematian...ape kite nk ckp lagi ye x????

ytekecik said...

Ya Allah sedih sangat tengok cam gini..tak sangka.. macam binatang la diaorang ni.. tak fikir ke budak tu tak bernafas nanti.. geram nyer tengok picture cam gini.. kepada yang tau perkara ni lekas la infom kat talian nur... coz sekurang kurang nyer diaorang boleh ambil tindakan.. saya nak call pun tak tau tmpat ni.. geram la tgk..

Mama Kyra said...

ya allah tk ptt btl buat mcm tu..buatnya lepas..salah satu sbb sy tk keja tkt menda mcm ni blaku kt ank..

amirakim said...

salam...mintak kebenaran nk share ngan kwn2.x ptt btl la.

Fara said...

nauzubillah..nampak cam anak2 melayu je nih..siannya..x sampai hati tgk..amik tandatangan reramai antar kat sharizat jalil..huhuhu

kak long said...

giler punya taska..!

kira nak untung jer la ni...!

rasa macam anak kaklong la pulak budak2 ni..


memang hampehhhh...!

cik puan akish said...

haiyo...taska ini mcm pona de juge...gile babeng neh....
haihh...mmg wajib dispot check..

report kat badan kebajikan la...bior dia yg check tmpat tuh..kalo kat balai polis mmg la...pasal bukan kes....kalo kat badan kebajikan..dia yg handle pasal2 taska neh...

eda!!!cpt bertindak..haihhh..cam nak sepak je owner taska neh!!!

anakibu said...

nie lah yg selalu di risaukan...
kembar 3 "ayah & ibu" klu antar di taska......

Fieza79 said...

masyaallah geram btol...kena siasat dn ambik tindakan mcm nie...seb baek lom penah antar anak ke taska...

Mama Qiestina said...

masya allah!

rase nak lempang laju lajuuuuuuuuuuuuuuuuuu org yg buat macamni..syedihnya... :((

* teros tingat qies*

Shinnaz Ahmad Rasid said...

hi..salam perkenalan :)

btw, tak nak komen apa-apa tapi nak tanya..kenapa dia tutup? motif?

Shinnaz Ahmad Rasid said...

fyi, kalau betul-betul taska yang berdaftar, penggunaan katil dan buaian tidak dibenarkan sama sekali kerana ia mengundang bahaya. memang kanak-kanak akan tidur di atas tilang rendah :)

azura samsuddin said...

napelah nak kena wat cmtu yer?? x leh byg kalo aina dibuat cmtu... siannye lah nengok... mmg kalo ngan polis, polis xleh nak wat pe2 melainkan kecederaan atau kematian tp boleh wat report ke JKM.. serta merta meke dtg periksa...

Zue AnnaLeeya said...

mmg bengongla taska nih... sian kt bdk2 tuh... gi tutup muka gitu plak tuh.... tak takut ker bdk2 tuh lemas nanti??? mmg budussssss....

alyyani said...

seri kembangan ke? yaAllah apa nama taska tu ye. bole reveal tak? tp tgk rupa dalam dia, bukan taska anak2 saya. sebab kat taska anak2 saya takde furniture coklat tu. nauzubillah mintak dijauhkan la dgn anak2 kita. kesian nya. tak terkata..

ani said...

Salam perkenalan,

geramnye tengok apa yg taska ni buat kat anak2, bole tau taska mana ni? sbb saya pun stay kat area seri kembangan gak..tq...

Zura said...

teruknye...tp tak kan polis xbleh buat spotcheck mengejut...tgk sendiri...nk tunggu kematian...gilerrr..

bizzonline said...

nk share buleh dak?
ni utk kesedaran org lain jugak..

ermm..kalo leh,foward emel tu ke sy..
eybizzonline@gmail.com
TQ

Ummi said...

aduihh..dah macam anak pendatang asing je..nape buat macam tu???!!

papadam said...

Astaghfirullah.. kesiannya tgk anak yg kita tatang & jaga dgn penuh kasih sayang tapi diperlakukan sebegitu rupa.

saya xsure tp rasanya kes mcm ni boleh dilaporkan kpd kementerian pembagunan wanita keluarga dan masyarakat. (http://www.kpwkm.gov.my) atau di talian Nur 15999

harap2 siasatan dijalankan atau tarik balik lesen taska terlibat.

minta izin share di facebook supaya semua rakan2 parents sedar tentang masalah ini. tks

e_nazz said...

mintak share di fb juga ye ... terkejut sht tgk gambar2 mcm ni :(

nieda said...

salam kenal,
tetiba rasa emo tgk gambar ni...ya patut patents buat spot check kt taska.

syayassir said...

gila lah taska ni...
kalau tak boleh buat report...
patutnya tukang ambik gambar tu/ parent sendiri yang ambik tindakan kat taska tu... bagilah teguran ke, apa ke.... takkan nak biar je...
sangat2 emo ok tengok gambar2 ni...

PuteriKureKure said...

urut dada kita tgk gambar2 tu. betul2 takde perikemanusiaan langsung!

Nurul Hazira Razali said...

Salam ziarah...
Kalau boleh tulun post entry sekali address taska ni...senang sikit biar ibubapa budak2 dalam taska tuh tau...pengasuh ni memeng buat kerja x ikhlas langsung...tak berkat diut yg dia org dapat tu...eeee geram yg amat!

Azrina said...

Rasa macam nak bagitau karam singh walia jer....

Azrina said...

Mintak izin share dlm blog

Mel © said...

hai kak..bleh share kat blog ni x?

http://www.melvister.com/

papadam said...

saya baru saja post link ni pada wall MHI TV3.. harap2 kejadian ini dpt liputan / perhatian pengacara tambahan pula Wardina pengacara bertugas pagi ni..

mieoney said...

salam...
saya minta izin share dlm blog saya yer...

pada pndgn saya elok lah klu kawan tu report pada Jabatan Kebajikan Masyarakat sbb mereka lah yg boley amik tindkan segera...sblm berlaku apa2 harap ibu bapa tersebut cepat2 amik tindakan....

aanie said...

memang kurang ajar...bodoh bangang apa tutup muka baby camtu??memang xde otak la nursery ni...

polis pun 1, dah ada bukti cmni pun xleh amik tindakan ke?nak tunggu ape????

anis said...

hi akum, i mintak izin share kt fb ye...tq

mmg kurang ajar betol nursery ni...eeeeeeee..geram!

misha.w said...

serious rase nak marah!!

genny da bomb said...

saya pun mintak izin nak share jugakkk..thankss..rasa nak marah je

Mama Akim said...

takde ati perut langsung...sedey sgt bila tengok gamba2 tu semua...takkan sama sekali antar anak saya kat mana2 taska/pengasuh pun.. tak tahan tertumpah air mata tengok betapa kejamnya mereka. Apalah salahnya bdk2 tu semua. Harap sebarkan pada pihak berkuasa.

mummyzahin said...

mula la teringat kat anak neh...nak g tgk la die kat nursery..taska mane neh? kuang ajar betul....

susudalambotol said...

Kesiannyaaaa! Yang gambar last tuh.. Eeeeee. Sepatutnya kerajaan pantau setiap nursery yang jaga baby ni and satu nursery tu kena ada berapa orang yang jaga. Dah lah kepam2 pulak tu toto semua. Ini yang buat budak2 ada kudis, batuk. Ishh. Geram.

susudalambotol said...

Sedih betul tengok gambar last sekali :'(

nursalwa said...

aduhhh sedihnya.. anak saya pun di nursery.. hope mereka xwat mcm nie kat anak saya or anak org lain..

mohon izin mtk copy entry nie yea..

ani said...

Salam,

i nak minta izin share blog & photo ni ye, biar semua org tau pasal taska ni...ishh geram sgt....

Sue said...

salam. 1st tgk gmbr2 tu mmg rasa geram sgt2. berderau darah membayangkan budak tu lemas ke ape ke.. pandangan saya:

1. inform baik2 dgn pihak taska ttg apa yg dia buat adalah salah. SALAH. dan terangkan sebab-sebabnya.

2. Cuba dapatkan contact @ kenal mana2 parents yg antar (maybe boleh kenal masa sama2 ambil @ antar anak, just mintak no.fon dulu n dlm tepon baru leh cite).. then harap parents yg lain pun advise jugak kat pihak taska

3. Cuba semak dengan Jabatan Kebajikan samada taska tersebut berdaftar atau tidak. Boler buat repot jugak ttg cemana pihak taska kendalikan baby2 tu....

Harap ibu2 lain pon amek iktibar.. kena spot check jugak kat taska anak. Jgn percaya sangat dgn pihak taska ni... silap2 anak yg jadi mangsa.

*kesian tgk budak2 tu tido tak bertilam. Setakat alas mcm tu, alahaiiii.... kesiannya!!!

Zur@ZaRi said...

awak... g report jer... sakit hati saya di wat nyer...

sYaFiQa said...

Salam...mintak izin nk share kat blog saya yer. selamat bekenalan. Terima kasih

Bonda Waldan said...

mcm ni keadaannya mmg patut wat report je..

-Sara- said...

subbahanallah, jahatnya dorg xde hati perot! teringat kt anak saye :(

Enche' Kucing said...

ohhh...saye takkan menghantar anak2 saya (in future) ke mane2 taska..hmmm
insyallah :)

Nadia Othman said...

ishh seri kembangan belah mane??ape name taska nye??sy dok area situ..takut nye kalo jd kat anak2 kite..

suhaila said...

saya pon dok area seri kembangan..risau plak takut taska anak saya..ni kena pi report JKM ni..salah tau kalo dia buat camtu

Hajar said...

Kementerian Pembangunan Wanita,
Keluarga dan Masyarakat

Kompleks Pejabat Kerajaan Bukit Perdana,
Jalan Dato' Onn,
50515 Kuala Lumpur.
MALAYSIA
Tel: 03-2693 0095
Faks: 03-2693 4982

Talian NUR 15999

Jangan lupa contact pihak media juga: TV3, NTV7, ASTRO, Kosmo, etc.

kuntumz said...

klo hantar kat taska mmg cenggini lah jadinya..tdo depa mmg dh ditentukan...
ntah lah kadg2 anto kat rumah org pun sm jgak..depa ni klo jaga anak org bukannya ikhlas pun...
tulah, klo mmpu mmg sendiri yg nak jaga ank tu..tpi tulah, klo mngharap sorang jer yg bekerja mmg tak leh nk survive...huhhhh..

Norman said...

salam, boleh tak saya tau taska yang mana?
Which part of seri kembangan?



Harap saudara boleh bagi jawapan secepat mungkin dan jangan takut2 nak bagi tau.
Kalau dapat tahu ,kita boleh ambil langkah awal.


Norman
n9442@yahoo.com

Gold4all@ PUBLIC GOLD said...

Salam

Saya ayah kepada beberapa org anak yg tinggal di Seri Kembangan. Mohon tuan/puan dapat beritahu saya gambar2 nie di Taska apa.

Email far1977@gmail.com dan tel 0193433076.

Maklumat anda mungkin belum terlambat.

Wassalam.

can said...

boleh x saya nak post alamat blog ni kat hmetro, biar kuar kat paper. so nanti biar seme org buka mata.

ieda said...

giler punyer taska ..seyes memang giler .. nak mampos aper pengusaha nya .. eiii sakit ati akak tgk nie ..

kuarkan semua budak2 dari taska ini ! apa otif taska ini buat mcm ini ?? kalau ada yg mati mcm mana ??

can ~ dikk akaks etuju sgt2 kalau masukkan dlm metro atau mana2 akhbar kasi peringatan pada taska2 agar tidak leka ... !!

yusrina said...

minta share ye...

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah