Tuesday, March 29, 2011

PERJALANAN KE KAMPUNG BERDUA

Haritu kan cerita bagaimana aku balik kampung berdua sahaja ngan mika..
hubby ada keje urgent.. aku pulak ada kenduri di kampung yang memang kena pegi... anak mak andak aku kawin.. dan mmg dah lama janji akan balik.. tak boleh tidak.. mengenangkan mak andak aku byk bersusah payah masa aku kawin..

gagahkan diri bawa keta sendiri dengan bawa mika..
selalunya jalan dekat2 boleh la..
tapi kali ni paling amat mencabar dengan penuh kerisauan..
tapi gagahkan diri dan kuatkan semangat..
kalau ikutkan hubby mmg tak berapa nak bagi..
tp dia pun tawakal sebab dia takleh nak luangkan masa waktu tu..
mak pulak of coz sangat risau....

perjalanan KL ke BATU PAHAT ambil masa dalam 3 jam.. tu kira speed gakla..lambat-lambat pun 4 jam la...

meh saksikan apa yang mika buat sepanjang jalan..



itu dia.. duduk macam orang besar pakai SEAT BELT.. kalau duduk dalam carseat memang taknak.. dia meraung-raung nak keluar.. sudahnya mcm ni la.. budak umur setahun setengah perangai mcm org beso...

umpan air kotak.....





inilah UMPAN UTAMA.. CD UPIN IPIN ni memang WAJIB pasang sepanjang jalan dari KL ke batu pahat.. biorpun aku dah hafal skrip.. biorpun telinga ku menanah biorpun tekak ku mual.. layankan jek.. janji dia SENYAP.. itu yang penting... hahhaha



Dah sampai pertengahan jalan.. masa tu kat ayer keroh.. berhenti kat hentian jejantas ayer keroh.. budak kecik ni memerut lak.. aduhai.. berhenti jap.. siap baca2 buku lagi.. walhal nak cuci berak dia.. cuci berak dia.. pastu singgah kedai.. meraung lak nak bola... huhu tak beli.. sebab kat umah banyak dah bola.. umpan beli benda lain...


Sambung perjalanan.. dia pow mama mini piano tu.. makan biskut... jalan lagi.. sepanjang jalan mmg aku umpan air, makanan , mainan dan upin ipin... huhuhu sudah tau ragam dia..



Finally sampai kat TOL PAGOH.. dia sudah lena kekenyangan... lega yang amat.. dalam 40 minit kuar higway pagoh aku sampaila ke rumah mak.... lega sangat-sangat...

nak nangis terharu pun ada masa dah sampai tu.. terasa diri INDEPENDENt.. kita boleh kalau kita nak.. memang tak boleh kalau kita taknak.. nak seribu daya kan bak kata pepatah.. camtu la juga aku... hahah perasan...


selesai citer perjalanan balik.. . janji dah sampai sana hati sudah lega.. perjalnan balik KL tunggu pulak kisahnya.. heheh


7 bebelan kawanku:

Gieyana said...

wahh..nasib baik Mika baik jer sepanjang pjalanan..nak juga dia pakai seat belt..kalau Nureen..sori!huhu..tp slalu gak ku balik kg hnya berdua but Nureen mcm biasa dok belakang..

bonda dadif aka akish said...

huarhgg behave sgh mika....bleh kool on da way 3 jam tuh...walaupon umpan memacam....

kagom sekejap...

dadif...huhhh..walaupon dok kat carseat....tak reti langsong dok diam..

=)

Amiizaa2001 said...

uwaaaaa 4jam perjalanan mika behave sangat....kagum akak dgn @_eda.....

IdaShah said...

fuhhh...nasib baik mika okey kan.mmg mencabarkan drive srg2 pastu bwk anak.

papa khayra kan selalu takde so kita paham sgt camne rasanya tu hehehe

yatie chomeyl said...

apa kata beli car seat untuk budak besar tu utk miya. u pernah tgk tak? SN skrg ni kalu jln dekat2 I bg dia duduk dlm car seat budak besar je, if u nak tgk..nanti i share gmbr car seat budak besar dia tu

Murni said...

Good boy..mama mika tgk mika baik la..

azura samsuddin said...

msti boleh punye mama mika, zura kalo balik kg berdua (bidor perak) berdua ngan aina mmg slalu, 1st time balik kg berdua masa aina 9 bulan sbb hubby ada teambuilding, pastu sejak2 tu kalo rasa nak blk n hubby outstation mmg berdua je lah ngan aina... go2 chaiyok!!

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah