Thursday, January 26, 2012

Sembahyang Cara Dia..

I'm so glad Yesterday..

Buat pertama kalinya mika denga azan magrib kat tv dia cakap...

" maaa.. maaaa awwah kebar" 2x dia ulang
Maknanya dia kata ALLAHUAKBAR..
memang aku terkejut sebab mika ni dia belum pandai cakap sangat..
dia cakap yang satu-satu perkataan sikit2 je lagi..
"nak air" 
akit
bit (cubit) papa dia la suka buat
tinga, kaki, angan.. ambut
adala sikit2 lagi yang lain aku lupa...


masa mama nak semayang magrib dia sibuk nak jugak.. belum sempat pakaikan seluar dah lari.. 


mama baru nak start sembahyang dia sah sujud.. Sujud dia kadang-kadang menonggeng.. kadang2 meniarap macam ni.. sambil tu mulut kumat kamit baca.. konon2 sujud la tu... tengok kaki memanjang je.. badan susut.. susah no nak makan..

sampai abis mama sembahyang dia main keta sorang2..
bila nak doa sibuk nak bertenggek atas riba



Baring atas riba mama... sambil nak baca doa sama-sama.. tangan cumil je rapat-rapat.. rasa nak gigit-gigit... hahah

lama sikit baca doa mula la nak pegang kereta la.. apa la.. buat-buat gatal hidung la...


hmm lama-lama malas dah... sibuk ngan keta kecik dia...



Mika satu-satunya harapan mama buat masa ni.. mama doa supaya mika jadi anak yang SOLEH.... yang akan mendoakan mama bila mama dah takde nanti ok syg... aminnnnnnnnnnnnn


10 bebelan kawanku:

KhaiRin - anies said...

mazhab baru ka? hehehe

bonda dadif aka akish said...

amin....

muge allah perkenankan doa kite kan eda...

ape nak buat ek nak kasik anak lalu mkn sikit...vitamin dah memacam vitamin bagi...

Diamilikku said...

mika memang harapan mama buat masa nih...tapi mama dah punya ramai "anak-anak" yang bakal mendoakan di sana...:)...setiap yang terjadi ada hikmahnya..di dunia kurang anak..di akhirat menanti dengan ramainya...be strong ye sayang...

nUR_rOsALiNdA said...

Eeeiiiiii~
Rasa nak geget jari jemari yg tgh berdoa tuh

noor said...

clever boy!! suka unty tgk. cutenyalah tgk tgn buat cara doa tuh. ni kes cam abg aiman sbyg tp cekci hihihihi

Salina@IbuAqil said...

Alolololo!! Comelnya.. Tak per inisiatif dia yg pnting tuh.. ;D

ajumohit said...

Bagusnya eda, pendedahan awal mmg bagus tu, nnti lama2 Mika paham solat tu kan...sujud terus meniarap hihi

eima said...

amin mudahan mika jd anak yg soleh akan bantu ibu bapa didunia dan akhirat

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

Amin,insyaallah Mika akan menjadi anak yg soleh.

Zaquan pun masa mula2 nak belajar sembahyang dia akan kacau mama dia smbhyang dulu, Duduk atas riba kita ler, pastu sama2 aminkan doa kita, mmg sweet.

Masya said...

ni macam amir lah jgk.. rakaat pertama kemain beriya.. lepas sujud jer.. mmg sujud x bgn8 haihh.. jenuh ckp...

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah