Tuesday, May 29, 2012

Bubur Candil...


Asalnya nak buat bubur cacar petang semalam...
tapi bila aku google nama bubur ni bubur candil rupanya..
yang ada tepung pulut bulat2 di uli2 tu
ada juga orang panggil butir nangka ya.. ntah aku pun tak tau
ni pun 1st time try
selalunya tau ngap je.. kuikikuiiiiiii


lets try sesama

untuk tepung yang bulat2 tu just ni je ramuannya
Tepung pulut (ikut suka nak buat banyak mana)
air
sedikit garam

gaul dan uli sampai boleh digentel2 
bahagikan beberapa bahagian  dan bancuh la ikut kesukaan warna memasing..
nak je aku bubuh warna biru ke purple smlm
tp kang takut orang nak makan... hahah




 so aku bahagi 3 bahagian ni  je.. putih pink dan hijau.. 
hijau mesti warna utama coz my fav kan... hihi



panaskan air dan gentel masukkan je...
mana yang terapung tu dah masak ler tu




yang dah siap masak... macam2 pattern ada.. mana taknya sambil gentel sambil tengok seindah Sakura tu... hahhahah mata kelain tangan ke lain



sambil tu potong dadu ubi keledek ni.. potong kecik2 bagi comey.. hihihi
masak keledek... masukkan gula melaka . gula pasir n santan....






tadaaaaaaaaaaaaaa... dah siap.... lepas la rasa nak makan tu kan....



tiap2 hari ada je benda nak try buat.. kali pertama cuba ni ok la.. tp tak cukup memuskan.. lenkai nak gentle tepung tu molek2 sket... hihihi.. buat kuah santan putih pun ok.. tp aku suka yg letak gula melaka ni... hihi.... nyumnyummm makan bila sejuk2 kan.....

8 bebelan kawanku:

♥cikmOt♥ said...

bestnya...tapi hubby kita kurang gemar makanan cm gini...tu yagn jarang wat tu...sobs...

eima said...

klu gentel lagi kecik comey2 ... mesti senang nk ngap kan ...hehehe

tak penah mkn lagi ...sedap ke

MRS. K said...

rajinnya........................

Gieyana said...

sdapnyaaa...dh la lapar nie..ekekeke

Diamilikku said...

Rajin betul ida memenuhi selera tekak yer....syabbbaaasss

Nens Collection said...

ya allah sedappnyer kak..terliur sy dikala pose ni..hehe

sy panggil kuih butir nangka..org ganu kan..biasa ma sy buat time bulan puasa..emmm sedapppnyerrr..terasa kak tekak ni..manis2nye..;)

yatie chomeyl said...

sedapnya ida..nak skit

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

adui terliur tgk sbb eija ni mmg penggemar bubur x kisah la bubur ape pun..heheh

ida ni mmg rajin bab masak memasak ni kan, suka tgk..:)

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah