Asalnya nak buat bubur cacar petang semalam...
tapi bila aku google nama bubur ni bubur candil rupanya..
yang ada tepung pulut bulat2 di uli2 tu
ada juga orang panggil butir nangka ya.. ntah aku pun tak tau
ni pun 1st time try
selalunya tau ngap je.. kuikikuiiiiiii
lets try sesama
untuk tepung yang bulat2 tu just ni je ramuannya
Tepung pulut (ikut suka nak buat banyak mana)
air
sedikit garam
gaul dan uli sampai boleh digentel2
bahagikan beberapa bahagian dan bancuh la ikut kesukaan warna memasing..
nak je aku bubuh warna biru ke purple smlm
tp kang takut orang nak makan... hahah
so aku bahagi 3 bahagian ni je.. putih pink dan hijau..
hijau mesti warna utama coz my fav kan... hihi
mana yang terapung tu dah masak ler tu
yang dah siap masak... macam2 pattern ada.. mana taknya sambil gentel sambil tengok seindah Sakura tu... hahhahah mata kelain tangan ke lain
sambil tu potong dadu ubi keledek ni.. potong kecik2 bagi comey.. hihihi
masak keledek... masukkan gula melaka . gula pasir n santan....
tadaaaaaaaaaaaaaa... dah siap.... lepas la rasa nak makan tu kan....
tiap2 hari ada je benda nak try buat.. kali pertama cuba ni ok la.. tp tak cukup memuskan.. lenkai nak gentle tepung tu molek2 sket... hihihi.. buat kuah santan putih pun ok.. tp aku suka yg letak gula melaka ni... hihi.... nyumnyummm makan bila sejuk2 kan.....
Post a Comment
8 bebelan kawanku:
bestnya...tapi hubby kita kurang gemar makanan cm gini...tu yagn jarang wat tu...sobs...
klu gentel lagi kecik comey2 ... mesti senang nk ngap kan ...hehehe
tak penah mkn lagi ...sedap ke
rajinnya........................
sdapnyaaa...dh la lapar nie..ekekeke
Rajin betul ida memenuhi selera tekak yer....syabbbaaasss
ya allah sedappnyer kak..terliur sy dikala pose ni..hehe
sy panggil kuih butir nangka..org ganu kan..biasa ma sy buat time bulan puasa..emmm sedapppnyerrr..terasa kak tekak ni..manis2nye..;)
sedapnya ida..nak skit
adui terliur tgk sbb eija ni mmg penggemar bubur x kisah la bubur ape pun..heheh
ida ni mmg rajin bab masak memasak ni kan, suka tgk..:)