Monday, June 11, 2012

Jawapan Semalam..

Tahniah Ibu lala meneka dengan tepat sekali... hihi
saje-saje tanya kawan2

Betul la ini BUAH SENGKUANG CINA
elok untuk sejukkan badan




Jumpa kat pasar Nsk masa beli barang dapur... teringat mak selalu beli buat kuih... so aku pun nak try jugak.... hihi



Nak tau buat kuih apa jom scrollll.....
.
.
.
.
.
.
.



Kupas kulitnya dan isinya di potong dadu..... potong kecik2 n comel2 ya... ehheheheh




Panaskan periuk dan masukkan tepung HOEN KWEE .. aku pilih yang hijau perisa pandan.....

Nio contoh tepungnya... tp aku guna brand lain... lupa nak snap... kredit to blog INI



Masukkan sepaket tepung tu bersama 4 cawan air dan setengah cawan gula... ikut citarasa masing-masing.... kacau sampai likat dan warna menjadi jernih..... Aku masukkan secawan air daun pandan ...   daun pandan di blender dan dapatkan airnya.. untuk membangkitkan bau pandan....





Tunggu sampai tepung tu meletup-letup means mendidih then baru masukkan sengkuang cina tu tadi.. jangan lama sangat nanti masak pulak sengkuang tu.. sebab nak kekal kan keranggupan sengkuang tu...


Dah bebetul masak tuangkan dalam bekas...... nampak tak biji2 putih tu.. tu la sengkuang cina tadi..... Ini adalah lapisan bahagian BAWAH ya.. biarkan sejuk dulu....



Bahagian atas pula ... masukkan 4 cawan santan bersama 4 sudu besar tepung jagung... masukkan sedikit garam... kacau sampai tanak dan likat.....




Dah siap tuangkan di bahagian atas lapisan hijau tadi..... 


 
tadaaaaaaaaaaa dah siap... masukkan dalam peti ais... makan sejuk2 memang sedap...


sebenarnya kuih pelita atau kuih tako  ni buat dalam daun pandan lagi sedap.. bau dan rasa sgt selera dengan aroma daun pandan.. Tapi yerla dah buat kat KL ni daun pandan nak kena cari yang besar baru elok buat bekasnya.. kat kampung senang belakang rumah je ada  daun pandan ni.. so aku buat je la dalam bekas je pun.. janji sodap n leh ngap!... ehheheh



ada sesiapa nak mencuba???? senang je..... :)

10 bebelan kawanku:

Noorizal Ramly said...

Salam alaiyka, rumah pokchik ada banyak daun pandan. Boleh bagi.. tapi kena cuci sebab kucing suka spray kat daun pandan tu. Hehe.

Berhenti kerja bukak kedai dessert le. Hehehehe. Amacam?

*SiRibenMerah said...

oooo.. baru iyra tau kuih pelita guna sengkuang cina.. hehehe~

Ibu Lala said...

wahh kenapa kena guna tpg honkee tu ek. patut la selama ni cuba tak jadi. nak copy resepi ye. sedap nampak kuihnya. tapi tak pandai nak buat kotak daun pandan tu.

eima said...

o0o guna sekuang cina ek buat kuih tako ... kuih tako ngan kuih pelita berbeza cuma warna ngan kotaknye sama ....
rasa pun sama ....

mimie.. said...

uihh...sodap ehh....

♥cikmOt♥ said...

lor, tepung pelita rupanya...best best...

AdaM Hawa said...

wah!! sedap kan..

Imaan09 said...

waaa..siap resepi lagi..tenkiu!

Saya Disini said...

pndainye

Nur-nba said...

Nampak mudah.. Senang je rupanya... Rajin Eeda..

Powered by Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Exchange LINK...

    Your Link/

Disclaimer

Dilarang mengambil apa-apa jenis bentuk peniruan di dalam blog ini tanpa persetujuan tuan Tanah ya.
 
Copyright 2014 Reserved to Lakaran Hatii © Design By Cik Nurfarah