Tahniah Ibu lala meneka dengan tepat sekali... hihi
saje-saje tanya kawan2
Betul la ini BUAH SENGKUANG CINA
elok untuk sejukkan badan
Jumpa kat pasar Nsk masa beli barang dapur... teringat mak selalu beli buat kuih... so aku pun nak try jugak.... hihi
Nak tau buat kuih apa jom scrollll.....
.
.
.
.
.
.
.
Kupas kulitnya dan isinya di potong dadu..... potong kecik2 n comel2 ya... ehheheheh
Panaskan periuk dan masukkan tepung HOEN KWEE .. aku pilih yang hijau perisa pandan.....
Nio contoh tepungnya... tp aku guna brand lain... lupa nak snap... kredit to blog INI
Masukkan sepaket tepung tu bersama 4 cawan air dan setengah cawan gula... ikut citarasa masing-masing.... kacau sampai likat dan warna menjadi jernih..... Aku masukkan secawan air daun pandan ... daun pandan di blender dan dapatkan airnya.. untuk membangkitkan bau pandan....
Tunggu sampai tepung tu meletup-letup means mendidih then baru masukkan sengkuang cina tu tadi.. jangan lama sangat nanti masak pulak sengkuang tu.. sebab nak kekal kan keranggupan sengkuang tu...
Dah bebetul masak tuangkan dalam bekas...... nampak tak biji2 putih tu.. tu la sengkuang cina tadi..... Ini adalah lapisan bahagian BAWAH ya.. biarkan sejuk dulu....
Bahagian atas pula ... masukkan 4 cawan santan bersama 4 sudu besar tepung jagung... masukkan sedikit garam... kacau sampai tanak dan likat.....
Dah siap tuangkan di bahagian atas lapisan hijau tadi.....
sebenarnya kuih pelita atau kuih tako ni buat dalam daun pandan lagi sedap.. bau dan rasa sgt selera dengan aroma daun pandan.. Tapi yerla dah buat kat KL ni daun pandan nak kena cari yang besar baru elok buat bekasnya.. kat kampung senang belakang rumah je ada daun pandan ni.. so aku buat je la dalam bekas je pun.. janji sodap n leh ngap!... ehheheh
ada sesiapa nak mencuba???? senang je..... :)
Post a Comment
10 bebelan kawanku:
Salam alaiyka, rumah pokchik ada banyak daun pandan. Boleh bagi.. tapi kena cuci sebab kucing suka spray kat daun pandan tu. Hehe.
Berhenti kerja bukak kedai dessert le. Hehehehe. Amacam?
oooo.. baru iyra tau kuih pelita guna sengkuang cina.. hehehe~
wahh kenapa kena guna tpg honkee tu ek. patut la selama ni cuba tak jadi. nak copy resepi ye. sedap nampak kuihnya. tapi tak pandai nak buat kotak daun pandan tu.
o0o guna sekuang cina ek buat kuih tako ... kuih tako ngan kuih pelita berbeza cuma warna ngan kotaknye sama ....
rasa pun sama ....
uihh...sodap ehh....
lor, tepung pelita rupanya...best best...
wah!! sedap kan..
waaa..siap resepi lagi..tenkiu!
pndainye
Nampak mudah.. Senang je rupanya... Rajin Eeda..